Hvorfor default settings altid vinder…

Kig på dit fjernsyn, din mobil ja selv din computer – hvor mange ja dine apparater står på default setting? Hvorfor gør de det? Fordi det var lettest? Du har glemt at indstille det? De sikkert er de bedste (det har jeg personligt selv altid været overbevist om), eller du bare er ligeglad? 

Default settings findes ikke kun i elektroniske apparater, men også i din dagligdag. Din hjerne fungerer på to måder. Hvis man skal forklare det ganske kort, er der en autopilot og en refleksiv. Det er autopiloten, der tømmer fredagsslikskålen, fordi den står jo lige foran dig, og den refleksive, der siger “fjern den!”. Sådan meget simpelt og skarpt sat op. Hvad har det så med dig og din hverdag at gøre? Vi kan ikke tage udelukkende refleksive valg – det kræver alt for meget energi at skulle tænke over hver eneste beslutning. Derfor har vi autopiloten. Når du f.eks. er i en lufthavn, er den ofte indrettet efter, at du skal slå over på autopilot. Det er svært nok at finde rundt, derfor er der pile, skilte og forskellige farver, der skal fortælle os, hvor vi skal gå hen og hvilken opførsel, der forventes af os. Det er med til at skabe en tryg atmosfære (personligt er jeg altid nervøs for at have gjort noget forkert, når jeg går igennem security. Skal skoene af eller på – beslut jer!) og sparer alle en del tid. Det kaldes også adfærdsdesign eller nudging.

Men det virker ikke altid – enten fordi vi ikke gider, vi ikke ser pilene, eller fordi andre også bare lader deres kasser stå efter, at deres bagage er blevet scannet (Der var meget tydelige pile, henimod hvor de skulle stilles).

Monkey see, monkey do – så nemt er det. Vi er flokdyr, og vi gør som regel det, vi ser andre gøre. Vi vil gerne passe ind, og det er det, autopiloten siger, at vi skal gøre. Men det betyder også, at vi har en uendeligt stor mulighed for at påvirke folk i en positiv retning. Ved at vi samler skrald op, gør andre det også. Når vi taler pænt, gør andre det også – forskning viser, at du har større chance for at blive tyk af at være sammen med andre overvægtige – ikke fordi det smitter, men fordi vi efterligner hinandens madvaner. Vi efteraber den adfærd, vi ser, og tager de valg, der taler til os på autopilot niveau. 

Så pointen er, at du ikke behøver være en adfærdsdesigner for at påvirke folk til at tage positive valg. Du skal bare slå default settings fra engang imellem og lede vejen. Så ville der også være mindre forvirring, når en telefon ringer, og alle har den samme ringetone.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s