Hvordan slipper man frygten?

Det lyder så voldsomt – men det er det vel også? Frygt, angst og bekymring er overalt, i vores tv, radio, sociale medier og samvær. Frygt er ikke kun omkring os – det er også i os. Vi kan kalde det et menneskeligt grundvilkår. Egentligt er frygt en meget smart følelse. Den stammer fra overlevelse. Det er den antilope, der tænker “Løve” (og løber), når den hører støj i buskaset, der overlever, hvorimod den, der trækker på skulderen, bliver spist (hvis altså antiloper har skuldre, og det faktisk var en løve).

Frygt er knyttet til vores overlevelsesinstinkt, men det rækker også ud over os selv. Frygten er ikke kun bundet til mig – jeg kan også frygte andre og på andres vegne. Når man bliver forældre kommer der en ny frygt, frygten for, at der skal ske ens barn noget. Eller en selv noget, for nu er der en, der er afhængig af en på en helt anden måde, end man har prøvet før. Frygt transcenderer altså os, vores krop, ramme og tid. Vi er bange for ting, der ikke er sket endnu, ting, der er ikke rationelle og ting, der ikke findes. Vi kan gradbøje vores frygt i bekymring, nervøsitet, angst, ængstelse og frygt. (Jeg springer let og elegant over en større begrebslig analyse og holder mig langt væk fra sygdomsbegrebet angst – dette er ikke det, jeg taler om).

Nogle af os elsker at tirre frygten ved at lave halsbrækkende stunts, se gyserfilm eller hele tiden bevæge sig på kanten af livet. Andre vil helst ikke i nærheden af den, og vil helst pakkes ind i boblplast. Selv i vores omgang med sociale medier er der frygt – også kaldet FOMO – Fear of missing out. Vi er så bange for at gå glip af noget sjovt, at vi glemmer at være i øjeblikket – så kan man da tale om at gå glip af noget.

10860878_10152780567716865_2586268804341242132_o

Dette billede dukkede op i mit Facebookfeed den anden dag – på en måde kan jeg rigtigt godt lide det. Frygt er ikke rart, det kan være lammende og skræmmende og skabe overskud af underskud. På den anden side synes jeg, at vi glemmer den positive side, der er ved frygt. Positiv – frygt? Hvordan hænger det sammen? Tjo bortset fra at frygten har hjulpet os med at overleve (tak for det), virker den også som en drivkraft i os. Filosoffer som Kierkegaard taler om dødsangsten som drive for livslysten – det er frygten for at dø, det får os til at søge livet. Jeg har talt med flere, der har haft dødsangsten tæt inde på livet, og det har på ingen måde været nemt for dem at se den i øjnene. Nogle var så berøringsangste for den, at de lod den ligge derude i perferien. Som en evig skygge i deres liv, der nogle gange fik overnaturlige evner og overvældede både dem og deres nærmeste og opslugte alt positivt på sin vej. Andre havde set den i øjnene og fundet en slags fred med den. Brudt tabuet og anerkendt, at vi alle skal dø – og at frygte dette ikke gjorde hverken fra eller til. I erkendelsen af sin egen dødelighed ligger der både en sårbarhed men også en frihed.

Angst eller frygt viser vores sårbarhed. Vi frygter oftest at miste noget, som har værdi for os – eller gå glip af det. En af mine venner siger altid “Man mister 100% de chancer, man ikke tager”. Han har ret. Hvorfor lader vi så frygt holder os tilbage? Hvad er der, man har grund til at være så bange for? For nogle er det usikkerheden – man ved, hvad man har, men man ved ikke, hvad man får. Selvom man er i en ulykkelig situation, kan det være uoverskueligt at komme videre, for hvad så – hvad hvis man får det man ønskede sig, men stadig ikke er glad? Hvad hvis man opnår sit mål – hvad skal man så stræbe efter? Hvad hvis nu man ikke kunne gøre det alligevel, af en eller anden grund var man ikke nok, gjorde ikke nok, eller tingene gik bare ikke, som man ville have det? Var det så spildte kræfter og dumdristighed? Det mener jeg ikke. Jeg mener, at vi skal slutte fred med vores frygt. Vi skal kunne se den i øjnene, og anerkende, hvad der ligger i frygten. Se den som et spejl, der afslører dit inderste. Når du ved, hvorfor du er bange, kan du bedre beslutte, om du vil lade frygten lamme dig eller guide dig. For det mener jeg, at frygten kan i og med at den afslører, hvad der er vigtigt for dig. Ved at opsøge situationer der giver de små sug i maven og klamme hænder, mærker du også, hvad der er vigtigt for dig og dit liv og i den erkendelse møder du en frihed og en sårbarhed, der er guld værd. Lær af fortiden og frygten, men lad dig ikke sidde fast i den – husk at vi kun er hovedpersoner i vores eget liv 😉

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s